Gå til indhold

Regelsæt for RDA godkendt

De danske retningslinjer for anvendelsen af RDA er nu fastlagt og markerer en vigtig milepæl mod en ny katalogiseringspraksis.

En vigtig milepæl i det danske arbejde med at implementere den nye katalogiseringsstandard RDA er nået: Et samlet regelsæt, der beskriver, hvordan RDA skal anvendes og i visse tilfælde fraviges i Danmark, er nu blevet udarbejdet og godkendt. Reglerne danner grundlaget for implementeringen og udgør en nødvendig forudsætning for det videre tekniske arbejde med RDA.

Det nye regelsæt – som går under navnet RDA-håndbogen – er udarbejdet med udgangspunkt i den pragmatiske tilgang, som det tidligere Bibliografiske Råd har anbefalet. Det betyder, at Danmark indfører de dele af RDA, som giver mening i en national kontekst. Samtidig skifter vi til en ny datamodel, hvor der er fokus på værker frem for de enkelte udgivelser.

Regelsættet er nødvendigt for at dokumentere og præcisere, hvad kommende systemer og arbejdsgange skal kunne håndtere i forhold til den nye katalogiseringspraksis. Regelsættet er desuden tæt koordineret med det fremtidige danMARC3-format, som skal anvendes til RDA-poster.

 

Bestilt og godkendt af Slots- og Kulturstyrelsen

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der har bestilt og betalt for udførelsen af RDA-håndbogen, mens DBC DIGITAL har udarbejdet håndbogen med undtagelse af regler for periodika og kartografi, som Det Kgl. Bibliotek har stået for.

Det samlede regelsæt er blevet testet og godkendt af Slots- og Kulturstyrelsen og styrelsens Nationalbibliografiske Udvalg. Efterfølgende er det Slots- og Kulturstyrelsen, der er ansvarlig for publiceringen af reglerne. Det vides endnu ikke, hvornår regelsættet publiceres.

 

Vil du vide mere om RDA?

Vores bibliografiske chefkonsulenter Hanne Hørl Hansen og Camilla Riis Petersen fremlagde for nylig den danske implementering af RDA for EURIG, European RDA Interest Group. Du kan se deres oplæg her.